Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

UE: 24 mln euro na zdrową żywność dla polskich uczniów

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
UE: 24 mln euro na zdrową żywność dla polskich uczniów

UE: 24 mln euro na zdrową żywność dla polskich uczniów

Dzięki środkom unijnym ponad 30 mln dzieci w szkołach w całej UE dostaje mleko, owoce i warzywa. W roku szkolnym 2018/2019 na realizację programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole” do Polski trafi ponad 24 mln euro.

Jak pokazują ostatnie sprawozdania, w roku szkolnym 2016–2017 ponad 12,2 mln dzieci w 79 tys. szkół wzięło udział w unijnym programie „Owoce i warzywa w szkole”, natomiast około 18 mln dzieci uczestniczyło w programie „Mleko w szkole”. Oznacza to, że do dzieci, głównie w wieku 6-10 lat, trafiło ponad 74 tys. ton owoców i warzyw i ponad 285 tys. ton produktów mlecznych.

Inicjatywa UE propaguje wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i obejmuje specjalne programy edukacyjne na temat znaczenia zdrowego odżywiania i sposobów produkcji żywności. – Europejscy rolnicy produkują zdrową i bezpieczną żywność wysokiej jakości, a dzięki unijnej inicjatywie nasi najmłodsi obywatele z korzyścią dla zdrowia zyskują dostęp do tych produktów. Jednocześnie od najmłodszych lat uczą się, skąd pochodzi żywność i poznają znaczenie smacznego i zdrowego odżywiania. Komisja jest dumna z tego, że uczestniczy w tej edukacyjnej podróży. Ciągłość unijnego programu w roku szkolnym 2018–2019 zapewni 250 mln euro ze środków wspólnej polityki rolnej – powiedział komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.

W ramach programu w każdym roku szkolnym 150 mln euro rezerwuje się na owoce i warzywa, a 100 mln euro – na mleko i inne produkty mleczne. Uzgodniono już krajowe przydziały dla wszystkich 28 państw członkowskich uczestniczących w programie w roku szkolnym 2018–2019. Oczekuje się, że zostaną one przyjęte przez Komisję Europejską pod koniec marca.

Państwa, które chcą uczestniczyć w unijnym programie dla szkół, powinny najpóźniej do końca stycznia złożyć do Komisji wniosek o wsparcie. Podstawą orientacyjnego przydziału środków z budżetu UE dla każdego państwa członkowskiego jest liczba uczniów w danym państwie, a dodatkowo w odniesieniu do mleka – stopień wykorzystania pomocy w poprzednim roku programu. Władze krajowe mają możliwość przeniesienia części (20–25%) przydzielonych środków budżetowych z jednego sektora do drugiego. Mogą także zgłosić chęć wykorzystania większej kwoty pomocy niż kwota, o którą wnioskowali, jeżeli inne państwa członkowskie odmówią przyjęcia pełnej przyznanej im kwoty.

Oprócz decydowania o konkretnym sposobie wdrożenia programu, jak określenie tematycznych działań edukacyjnych albo wybranie dodatkowych produktów rolnych, które uczniowie mogą otrzymać, państwa członkowskie mają możliwość podwyższenia pomocy unijnej przy pomocy środków krajowych.

Wybór rozdawanych produktów podyktowany jest kwestiami zdrowotnymi i środowiskowymi, sezonowością, różnorodnością i dostępnością. Państwa członkowskie mogą zachęcać do zakupu produktów lokalnych lub regionalnych albo produktów ekologicznych oraz promować krótkie łańcuchy dostaw, produkty wiążące się z korzyściami dla środowiska i systemy jakości produktów rolnych.

W latach 2016–2017 najczęściej rozdawanym owocem były jabłka, a także gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze, truskawki i banany. Najbardziej popularnymi warzywami były marchew, pomidory, ogórki i papryka. Działania edukacyjne obejmowały wizyty w gospodarstwach rolnych, ogródki szkolne, kursy lub konkursy gotowania, zajęcia z dietetykiem, gry itd. W programie „Mleko w szkole” największym zainteresowaniem cieszyło się mleko, mleko smakowe oraz produkty z mleka fermentowanego, takie jak jogurty. Rozdawano także sery.

Ogólnie w roku szkolnym 2018/2019 na program „Owoce i warzywa w szkole” na terenie całej UE zostanie przeznaczonych ponad 144,96 mln euro, zaś na program „Mleko w szkole” – ponad 105 mln euro. Do Polski na pierwszy z nich trafi ponad 14 mln euro, a na drugi – ponad 10 mln euro.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

AF

Fot. JerzyGorecki, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Polkowice - Dentonet.pl
Polkowice: gabinet w każdej szkole Asysta

W Polkowicach od ponad 20 lat jest realizowany program "Promocja zdrowia higieny jamy ustnej oraz zapobieganie próchnicy poprzez leczenie stomatologiczne zachowawcze". W jego ramach dzieci od 3. roku życia oraz młodzież korzystają z bezpłatnej opieki...

mleczne-stałe-zdrowe - Dentonet.pl
"Mleczne – Stałe – Zdrowe": 800 dzieci po prelekcjach Asysta

Jak poinformowali organizatorzy, w I kwartale br. w ramach akcji "Mleczne – Stałe – Zdrowe" ponad 800 dzieci z Warszawy wzięło udział w prelekcjach dotyczących zdrowia jamy ustnej.Przypomnijmy: program "Mleczne – Stałe – Zdrowe", zorganizowany pod pa...

gabinety w szkołach - Dentonet.pl
Pytania posła Korola o szkolne gabinety stomatologiczne Lekarz

Poseł Adam Korol skierował do ministra zdrowia szereg pytań dotyczących uruchamiania szkolnych gabinetów stomatologicznych.Przypomnijmy – w kampanii wyborczej Beata Szydło obiecywała powrót gabinetów do szkół, a odpowiednie przepisy po wyborach zaczą...

ROZWIŃ WIĘCEJ
program profilaktyki w Świnoujściu - Dentonet.pl
Świnoujście planuje program profilaktyki próchnicy dla dzieci Lekarz

Radni Świnoujścia zdecydują, czy w mieście w latach 2018-2020 realizowany będzie program profilaktyki próchnicy dla dzieci urodzonych w latach 2005-2007.Według projektu, populację docelową stanowią dzieci urodzone w latach 2005-2007, uczęszczające do...

próchnica wśród dzieci w Niemczech - Dentonet.pl
Badania: niemieckie dzieci mają najzdrowsze zęby na świecie Asysta

Według najnowszych badań, prawie 80% niemieckich 12-latków ma zdrowe zęby bez próchnicy. Sprawia to, że Niemcy są – obok Danii – światowym liderem zdrowia jamy ustnej wśród najmłodszych członków swojego społeczeństwa.Badanie w roku szkolnym 2015/2016...

nabiał
Aplikacja żywieniowa "Zdrowy nabiał" Asysta

"Zdrowy nabiał" to przygotowana z inicjatywny Polskiej Izby Mleka aplikacja mobilna, której celem jest propagowanie spożycia nabiału jako niezbędnego elementu zdrowej, zbilansowanej diety. "Zdrowy nabiał" to darmowa aplikacja mobilna która umożliwia ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres